EMGS Privacy Policy

EMGS may share your personal data between sites controlled and/or managed by them or on their behalf including https://educationmalaysia.gov.my  and https://visa.educationmalaysia.gov.my/.  Together with EMGS Connect https://connect.emgs.com.my/ the following Privacy Policy shall be deemed to apply where relevant.

We at EMGS, and our servants and agents, which means EMGS and its subsidiaries from time to time and their subsidiaries, (“we”, “us”, “our” or “EMGS” as the context requires) are committed to protecting and respecting your privacy.

This policy (together with the terms of use of our website and any other documents referred to in it) sets out the basis on which any personal data or sensitive personal data we collect from you, or that you provide to us, will be processed by us. Please read the following carefully to understand our policy regarding your personal data and how we will treat it. For the purpose of the Personal Data Protection Act 2010 (the Act) and this privacy policy:

“data user” is EMGS and/or any of EMGS subsidiaries, agents or servants from time to time.

“personal information” or “personal data” is any information about you, , including sensitive personal data which you provide to us, from time to time as set out in this privacy policy.

“application” is the process of applying for entry to courses offered by institutions of further and higher education which are accredited and licensed by the Government of Malaysia or the process for applying for permission to enter and remain in Malaysia as a student. The application is processed by EMGS and third parties including government agencies. The application is updated with any revisions, including decisions from the higher education establishments and examination results received during the remainder of the application cycle.

“medical screening” is reference to any of the medical examinations that a prospective foreign student may be required to undertake to qualify for a student visa to enter and study in Malaysia

“sensitive personal data” means any personal data consisting of information as to the physical or mental health or condition of a data subject, his political opinions, his religious beliefs or other beliefs of a similar nature, the commission or alleged commission by him of any offence or any other personal data as the Minister may determine by order published in the Gazette;

“website” is any of www.educationmalaysia.gov.my or any other website, RSS feed or any other website, RSS feed or phone application operated by us from time to time.

1 Information which we collect about you
1.1 We may collect and process the following information about you:
  1. Information which you provide to us from any of the input areas within the website.
  2. Information which you provide to us by any other means including (without limitation) telephone, fax or post.
  3. Information which you provide to us or the institution in connection with your application, which will be handled in accordance with this privacy policy and our data protection statement, which forms part of the declaration.
  4. If you contact us, we may keep a record of that correspondence.
2 How we use your personal information
2.1 We use personal information held about you in the following ways:
  1. to process your application including your medical screening.
  2. to allow you to participate in any interactive features of our service, when you choose to do so.
  3. to notify you about changes to our service.
  4. to ensure that content from our website is presented in the most effective manner for you and for your computer.
  5. to keep you informed (with your consent) by electronic means, or other means, of information about specific funding, sponsorship and products that we think may be of interest to you.
  6. to provide you (unless you object) with general information relevant to students.
  7. marketing related information (with your consent)
2.2 We may share personal information included in your application, or which you subsequently supply to us, with the staff of the institutions which (i) you have previously or currently attend as a student or (ii) you are making an application to attend for further or higher education as indicated in your application; or (iii) consular representatives from your country of origin.
2.2A Your personal data will be shared with the following parties for the reasons set out below:
Third Party Purpose of Disclosure
Education credential checking services (not including the awarding institution or certification body) For the purpose of verifying academic credentials
Medical screening service providers including clinics, laboratories and their data processors and contractors For the purpose of completing required medical screening checks and tests, including sensitive personal data.
Health Insurance Providers For the purpose of issuing and processing mandatory health insurance required as part of the visa requirements. May include sensitive personal data.
Third Party Contracted Processors. For the purpose of processing visa applications on behalf and under the direction of EMGS and other ancillary services related to the student visa application process and EMGS functions including marketing, data archiving and storage.
Department of Immigration For the purpose of application processing, security and blacklist checks and other functions that are required by law to be performed by this Department. May include sensitive personal data. They may share data collected with other agencies. This is outside of our control.
Royal Malaysian Police For the purpose of visa status/identity checks and other functions that are required by law to be performed by this Department. May include sensitive personal data. They may share data collected with other agencies. This is outside of our control.
Malaysian Government Ministries including the Ministry of Health, Ministry of Education and Ministry Foreign Affairs without limitation. For the purpose of carrying out their mandated government functions including maintaining security and law and order and for the purpose of research and analysis. May include sensitive personal data. In addition, these agencies may share data on with other third parties. We cannot be responsible or make any assurances regarding those parties.
2.3 The Malaysian Government requires prospective foreign students to submit applications for Student Passes in conjunction with the Higher Education Institution (“the Institution”) upon acceptance on the course. This means the institution will be passing personal data and sensitive personal data to us for processing. EMGS assumes that the Institution will comply with the provisions of the Act in the handling of your data and EMGS disclaims any liability for any breach of the Act arising from the actions or failings of any Institution.
2.4 EMGS or their authorized representatives, partners or subsidiaries will take all reasonable precautions to protect the security of your data however we cannot be liable to you for any loss or damage suffered by you as a result of an unauthorised third party having accessed your application.
2.5 Where you use our website to submit an application, we may invite you to participate in surveys intended to assist us in the development of our services or for enhancement of areas of study in which you have expressed interest. Whilst your views will be welcome to us, there is no obligation for you to respond. You will be given details of the purpose of the survey and the parties who will undertake it.
2.6 We may, on occasion, be required to undertake a check of your identity. This will be conducted in confidence.
2.7 EMGS will cooperate, where it is required to do so, with enquiries from authorities which demonstrate a legal requirement for access to information about you. These include, but are not limited to: Malaysian and International Police Forces, the Malaysian Department of Immigration, the Ministry of Higher Education and any other bona fide investigators on behalf of other agencies pursuing a lawful enquiry.
3 Communicating with you
3.1 The information we collect from you in connection with your application will include (without limitation) your name; postal and email address; and telephone numbers, both home and mobile and we will collect sensitive personal data regarding your medical screening and results. If any of these details change, it is important that you tell us straight away so that we can communicate with you about your application.
3.2 We will normally communicate with you by electronic means in respect of any application made by you.
3.3 You may contact us by any of the methods set out on our Contact us page of the website. If you have any questions about our use of your personal data, please write to the Data Protection Officer, EMGS, 20th Floor, Menara TA One, 22 Jalan P. Ramlee, Kuala Lumpur Malaysia 50250.
4 IP addresses, cookies and links
4.1 We may collect information about your computer, including where available your IP address, operating system and browser type, for system administration and to report aggregate information to our advertisers. This is statistical data about our users’ browsing actions and patterns, and does not identify you as an individual.
4.2 EMGS may use cookies. A cookie is a small amount of data which is stored on your computer and which is revealed to EMGS when you use this network. EMGS uses cookies only to make it easier to identify you when using the network. EMGS does not use cookies to collect additional information about you. You can configure your web browser not to accept cookies, although this may hinder the functionality of the network for you.
4.3 The website may contain links that make it easy for you to visit other websites. EMGS does not have any control over these websites. Therefore, if you use these links to leave EMGS and visit websites operated by third parties, EMGS cannot be responsible for the protection and privacy of any information that you provide whilst visiting these websites.
5 Your right to ask to see the information we hold about you
5.1 Upon the coming into force of the Personal Data Protection Act 2010 you may request for us to provide you with details of personal information that we hold about you. If you want to make a request for this information you should write to EMGS at the address given in section 3.3 above.There may be a fee payable.
5.2 If you request us to do so, we will consider making changes to the information that we hold about you. We will change certain limited information that we hold about you where you tell us it is incorrect. We cannot make any changes to information contained in your application such as (without limitation) your photograph, academic qualifications, medical health report or references. If you believe any such information is incorrect or contains any errors or mistakes, you must contact your selected higher education institutions directly to discuss these.
6 International Transfers of Data
6.1 EMGS will only transfer your data outside of Malaysia if it is necessary to do so to further your application. In submitting your personal data to EMGS you do consent to said transfers if necessary.

 

 

 

Dasar Privasi EMGS

EMGS boleh berkongsi data peribadi anda antara laman web yang dikendalikan dan / atau diuruskan oleh mereka atau atas nama mereka termasuk https://educationmalaysia.gov.my dan https://visa.educationmalaysia.gov.my/. Bersama dengan EMGS Connect https://connect.emgs.com.my/ Dasar Privasi berikut akan dianggap terpakai sekiranya berkaitan.

Kami di EMGS, termasuklah petugas dan agen, bermaksud EMGS dan anak syarikat dari semasa ke semasa dan anak syarikatnya, (“kami” atau “EMGS” sebagaimana yang diperlukan) adalah komited untuk menghormati dan melindungi data privasi anda

Polisi ini (termasuk sebarang terma yang digunakan di laman web kami dan juga sebarang dokumen yang dirujuk didalamnya) menyatakan bahawa sebarang data peribadi atau data sensitif yang diperoleh atau yang disediakan oleh pihak anda, akan diproses oleh pihak kami. Sila baca maklumat di bawah dengan teliti bagi penjelasan mengenai polisi kami untuk data peribadi anda dan cara kami menggunakannya. Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (Akta) dan dasar privasi ini adalah bertujuan:

“Pengguna Data” ialah EMGS dan/atau anak syarikat EMGS, petugas atau agen dari semasa ke semasa

“Maklumat Peribadi” atau “data peribadi” adalah merujuk kepada sebarang maklumat mengenai anda, termasuk data sensitif peribadi yang diberikan kepada kami, dari semasa ke semasa seperti yang dinyatakan dalam dasar privasi ini.

“Permohonan” ialah proses permohonan untuk kemasukan ke kursus yang ditawarkan oleh pihak institusi pengajian tinggi dan pendidikan yang telah diakreditasi dan diberi lesen oleh kerajaan Malaysia ataupun proses permohonan untuk kebenaran memasuki dan berada di Malaysia sebagai pelajar.  Permohonan ini akan diproses oleh EMGS dan juga pihak ketiga termasuklah agensi kerajaan. Permohanan ini dikemaskini dengan segala maklumat, termasuklah keputusan dari institusi pengajian tinggi and keputusan peperiksaan yang diterima sepanjang proses permohonan.

“Saringan Kesihatan” merujuk kepada sebarang pemeriksaan kesihatan yang perlu dilakukan oleh bakal pelajar asing bagi melayakkan mereka memohon visa pelajar untuk memasuki dan belajar di Malaysia.

“Data Sensitif Peribadi” bermaksud sebarang data peribadi termasuk maklumat mengenai kesihatan mental dan fizikal atau keadaan subjek data, pendapat politk, kepercayaan agama atau kepercayaan lain yang serupa, pelakuan atau dakwaan pelakuan atas sebarang kesalahan atau apa-apa data peribadi lain sebagaimana yang ditentukan oleh Menteri melalui perintah yang diwartakan;

“Laman web” adalah mana-mana dari www.visa.educationmalaysia.gov.my atau dari sebarang laman web yang lain, suapan RSS atau dari sebarang laman web yang lain, suapan RRS atau aplikasi telefon yang dikendalikan oleh kami dari semasa ke semasa.

 

1 Maklumat yang kami peroleh dari anda
1.1 Kami mungkin mengumpul dan memproses maklumat peribadi mengenai anda seperti:
  1. Maklumat yang diberikan kepada pihak kami oleh anda melalui sebarang input di dalam laman web.
  2. Maklumat yang diberikan kepada pihak kami oleh anda melalui cara yang lain seperti (dan tidak tertakluk kepada) telefon, mesin faks atau penghantaran pos.
  3. Maklumat yang diberikan kepada pihak kami oleh anda ataupun pihak institusi yang terlibat dengan permohonan anda, yang akan dikendalikan mengikut dasar privasi dan juga penyata pelindungan maklumat, yang membentuk sebahagian daripada deklarasi ini. Ini termasuklah data sensitif peribadi.
  4. Sekiranya anda menghubungi kami, pihak kami mungkin akan menyimpan rekod perhubungan tersebut
2 Bagaimana kami menggunakan data peribadi anda
2.1 Kami menggunakan maklumat peribadi anda melalui cara berikut:
  1. Kami menggunakan maklumat peribadi anda melalui cara berikut:
  2. Untuk membenarkan anda menyertai dalam sebarang ciri-ciri interaktif perkhidmatan kami, sekiranya pihak anda memilih untuk berbuat sedemikian.
  3. Untuk memberitahu anda mengenai sebarang perubahan kepada perkhidmatan kami
  4. Untuk memastikan kandungan di laman web dipaparkan secara efektif untuk anda dan juga komputer anda
  5. Untuk memberi kemaskini (dengan persetujuan pihak anda) melalui kaedah elektronik atau kaedah-kaedah lain, maklumat mengenai pembiayaan khusus, penajaan dan juga produk yang mungkin menarik minat anda.
  6. Untuk menyediakan (melainkan anda keberatan) dengan maklumat-maklumat yang berkaitan untuk seorang pelajar.
  7. Maklumat yang berkaitan dengan pemasaran (dengan persetujuan pihak anda)
2.2 Pihak kami mungkin akan berkongsi maklumat peribadi dalam permohonan, atau sebarang maklumat yang diberikan oleh pihak anda, melalui pihak institusi yang (i) anda pernah atau sedang mengikuti pembelajaran atau (ii) anda mempunyai permohononan untuk pembelajaran seperti yang dinyatakan dalam permohonan anda atau (iii) wakil konsular dari negara asal anda.
2.2A Data Peribadi anda akan dikongsikan kepada pihak yang berikut dengan alas an yang dinyatakan di bawah
Agensi Ketiga
Tujuan Pendedahan
Perkhidmatan untuk pemeriksaan kelayakan Pendidikan (Tidak termasuk institusi yang menganugerahkan atau badan persijilan) Untuk pengesahan kelayakan akademik
Perkhidmatan saringan kesihatan seperti klinik, makmal dan merangkumi pemproses data dan kontrakor mereka Bagi tujuan saringan-saringan kesihatan yang diperlukan termasuk data peribadi yang sensitif.
Penyedia perkhidmatan Insuran Bagi tujuan mengeluarkan dan memproses insurans kesihatan yang wajib seperti yang diperlukan sebagai sebahagian daripada syarat visa. Ini boleh merangkumi data peribadi yang sensitif.
Pemproses Kontrak Pihak Ketiga Untuk tujuan memproses permohonan visa bagi dan di bawah garis panduan EMGS atau perkhidmatan sampingan lain yang berkenaan proses permohonan visa pelajar dan fungsi lain EMGS seperti pemasaran, pengarkiban dan penyimpanan data.
Jabatan Imigresen Untuk tujuan memproses permohonan, membuat penyemakan keselamatan dan senarai hitam serta fungsi-fungsi lain yang diperlukan dari segi undang-undang oleh Jabatan ini. Ini boleh merangkumi data peribadi yang sensitif dan data yang dikumpul boleh dikongsikan kepada agensi-agensi yang lain. Hal ini adalah luar daripada kuasa kami.
Polis Diraja Malaysia (PDRM) Bagi tujuan membuat pemeriksaan status visa/identiti serta fungi lain seperti yang diperlukan dari segi undang-undang oleh Jabatan ini. Ini boleh merangkumi data peribadi yang sensitif dan data yang dikumpul boleh dikongsikan kepada agensi-agensi yang lain. Hal ini adalah luar daripada kuasa kami.
Kementerian-kementerian kerajaan yang merangkumi Kementerian Kesihatan, Kementerian Pendidikan dan Kementerian Luar Negeri (Tanpa Had) Untuk tujuan menjalankan fungsi pemerintah yang diamanatkaan termasuk memastikan keselamatan, undang-undang dan tatatertib serta penelitian dan analisis. Ini boleh merangkumi data peribadi yang sensitif. Malah, data boleh dikongsikan oleh agensi-agensi ini kepada pihak ketiga yang lain. Kami tidak betanggungjawab serta tidak boleh membuat sebarang jaminan mengenai parti-parti tersebut.
2.3 Kerajaan Malaysia mewajibkan calon pelajar asing untuk menghantar permohonan bagi pas pelajar bersama dengan Institusi pengajian tinggi (“institusi”) setelah diterima untuk mengikuti kursus terbabit. Ini bermakna pihak institusi akan menyerahkan maklumat peribadi dan maklumat sensitif peribadi dari saringan kesihatan kepada pihak kami untuk diproses dan juga sebaliknya. EMGS menganggap pihak institusi akan mematuhi peruntukan akta dalam menangani maklumat anda dan EMGS tidak akan bertanggungjawab untuk sebarang tindakan pihak institusi yang tidak mematuhi akta yang diperuntukkan.
2.4 EMGS atau wakil kami yang sah, rakan kongsi atau anak syarikat yang sah akan memastikan kesemua langkah-langkah yang berpatutan diambil untuk melindungi maklumat anda. Akan tetapi, pihak kami tidak akan bertanggungjawab untuk sebarang kerosakan atau kehilangan yang dialami oleh anda akibat daripada pihak ketiga yang tidak sah telah mengakses permohonan anda.
2.5 Apabila anda menggunakan laman web kami untuk mengemukakan permohonan, kami mungkin meminta anda untuk mengambil bahagian dalam tinjauan yang bertujuan untuk membantu kami dalam pembangunan perkhidmatan atau untuk meningkatkan bidang kajian di mana anda telah menyatakan minat. Pandangan anda amat dialu-alukan dan anda tidak diwajibkan untuk mengambil bahagian dalam tinjauan tersebut. Anda akan diberikan perincian mengenai tujuan kaji selidik dan pihak-pihak yang akan melaksanakannya.
2.6 Kami mungkin dikehendaki menjalankan pemeriksaan identiti anda dari semasa ke semasa. Ini akan dijalankan secara sulit.
2.7 EMGS akan bekerjasama dengan pertanyaan daripada pihak berkuasa yang menunjukkan keperluan undang-undang untuk mengakses maklumat mengenai anda jika dikehendaki berbuat demikian. Ini termasuk tetapi tidak terhad kepada Pasukan Polis Malaysia dan Antarabangsa, Jabatan Imigresen Malaysia, Kementerian Pengajian Tinggi dan mana-mana penyiasat bagi pihak agensi lain yang menjalankan siasatan yang sah.
3 Komunikasi dengan anda
3.1 Maklumat yang kami kumpulkan berkaitan dengan permohonan anda akan merangkumi (tidak terhad) nama anda; alamat pos dan e-mel; dan nombor telefon, di rumah dan juga telefon bimbit dan kami akan mengumpulkan data peribadi sensitif mengenai pemeriksaan dan keputusan perubatan anda. Adalah penting untuk anda memberitahu kami dengan segera sekiranya terdapat perubahan mengenai butiran ini agar kami dapat mengemas kini permohonan anda.
3.2 Kami akan berkomunikasi dengan anda secara elektronik berkenaan dengan permohonan yang dibuat oleh anda.
3.3 Anda boleh menghubungi kami dengan kaedah yang dinyatakan di bahagian hubungi kami di laman web. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penggunaan data peribadi anda, sila hubungi Pegawai Perlindungan Data (Data Protection Officer), EMGS, Tingkat 20, Menara TA One, 22 Jalan P. Ramlee, Kuala Lumpur Malaysia 50250.
4 Alamat IP, cookies dan pautan
4.1 Kami mungkin akan mengumpul maklumat mengenai komputer anda, termasuk alamat IP yang tersedia, sistem operasi dan jenis penyemak imbas, bagi pentadbiran sistem dan untuk melaporkan keseluruhan maklumat kepada pengiklan kami. Ini adalah data statistik mengenai tindakan dan corak penyemakan imbas pengguna kami dan ia tidak akan mengenal pasti anda sebagai individu.
4.2 EMGS mungkin menggunakan Cookies. Cookies adalah sebilangan kecil data yang disimpan di komputer anda dan didedahkan kepada EMGS semasa anda menggunakan rangkaian ini. EMGS hanya menggunakan Cookies untuk memudahkan proses mengenal pasti anda semasa menggunakan rangkaian. EMGS tidak menggunakan Cookies untuk mengumpulkan maklumat tambahan mengenai anda. Anda boleh mengkonfigurasi penyemak imbas web anda agar tidak menerima Cookies, walaupun ini boleh menghalang fungsi rangkaian untuk anda.
4.3 Laman web mungkin mengandungi pautan yang memudahkan anda mengunjungi laman web lain. EMGS tidak mempunyai kawalan ke atas laman web tersebut. Oleh itu, jika anda menggunakan pautan ini untuk meninggalkan laman web EMGS dan melawat laman web yang dikendalikan oleh pihak ketiga, EMGS tidak akan bertanggungjawab untuk melindungi privasi maklumat yang anda berikan semasa melawat laman web ini.
5 Hak anda untuk meminta dan melihat maklumat mengenai anda
5.1 Anda boleh meminta kami memberi maklumat peribadi yang kami simpan mengenai anda berdasarkan Undang-Undang Perlindungan Data Peribadi 2010. Sekiranya anda ingin membuat permintaan untuk maklumat ini, anda harus menulis kepada EMGS di alamat yang diberikan dalam bahagian 3.3 di atas. Terdapat bayaran yang mungkin akan dikenakan.
5.2 Kami akan mempertimbangkan sekiranya anda ingin membuat perubahan pada maklumat yang disimpan mengenai anda. Kami akan mengubah maklumat terhad tertentu yang di simpan mengenai anda di mana anda memberitahu kami bahawa ia tidak tepat. Kami tidak dapat membuat perubahan pada maklumat yang terdapat dalam permohonan anda seperti (tanpa terhad) foto, kelayakan akademik, laporan kesihatan perubatan atau rujukan anda. Sekiranya anda percaya bahawa maklumat tersebut tidak tepat atau mengandungi kesalahan atau kesilapan, anda hendaklah menghubungi institusi pengajian tinggi secara langsung untuk berbincang mengenai perkara ini.
6 Pemindahan data antarabangsa
6.1 EMGS hanya akan memindahkan data anda ke luar Malaysia jika perlu bagi meneruskan permohonan anda. Dengan menyerahkan data peribadi anda ke EMGS, pihak anda telah pun memberi kebenaran untuk menghantar sebarang data sekiranya ia diperlukan.
EMGS Mobile App sends all this cool content straight into your pocket. You should absolutely install it!
© 2021 EMGS. All Rights Reserved.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account